KLINIČKO ISPITIVANJE: Ovo su važni zdravstveni efekti liofilizovane kozje surutke

kozja surutka koza nostra klinicki dokazano

Mleko i mlečni proizvodi su već dugo poznati po svojim nutritivnim i zdravstvenim prednostima. Oni čine značajan deo globalne potrošnje hrane, a proteini surutke imaju značajnu biološku funkciju u anaboličkom procesu i kardioprotekciji.

Studije su pokazale da povećanje koncentracije HDL holesterola, povećana aktivnost PON1 enzima i smanjenje relativnog udela sdLDL lipoproteinskih čestica smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

U ovoj studiji, 10 zdravih dobrovoljaca je konzumiralo 3g liofilizovane kozje surutke dnevno tokom dva meseca.

Osnovni biohemijski parametri su mereni rutinskim metodama, dok su parametri oksidativnog stresa mereni spektrofotometrijskim metodama. Aktivnost enzima PON1 u serumu određena je kinetičkom metodom, dok su subfrakcije lipoproteina razdvojene gradijent-gel elektroforezom.

Rezultati su pokazali da je koncentracija uree značajno smanjena, dok su primećeni trendovi povećanja koncentracije albumina nakon suplementacije. Takođe, primećen je značajan porast vrednosti prooksidativno-antioksidativnog balansa i aktivnosti enzima PON1, kao i trend smanjenja koncentracije malondialdehida nakon suplementacije. Uočen je i veći relativni udeo HDL 3c subklase i porast dijametra LDL lipoproteinskih čestica.

Ovi rezultati ukazuju da liofilizovana kozja surutka može imati pozitivan uticaj na sintetsku funkciju jetre i smanjenje rizika za razvoj KVB, kao i da može štititi organizam od oksidativnog stresa i podsticati antioksidativne odbrambene mehanizme.

Kompletnu studiju možete pronaći OVDE.

Podeli: