Kako konzumirati kozju surutku uz doručak – 5 ideja

koza nostra recepti surutka

Znamo da ponekad dosadi konzumirati našu kozju surutku samo kao napitak, pa smo zbog toga smo pripremili 5 ideja koje mogu uneti raznolikost u vašu jutarnju rutinu i obogatiti doručak najboljim iz prirode.

Koza Nostra surutka u prahu se uglavnom pije tako što jednu mjericu razmutite u čaši vode, ali postoje i druge, zanimljivije i ukusnije alternative.

1. Ovsena kaša

Najlakši način da unesete Koza Nostra surutku, a da i ne primetite je da je dodate u ovsenu kašu ili granolu. Uz sveže sezonsko ili zamrznuto voće, semenke i druge dodatke, jedna merica surutke će samo doprineti unosu još više vitamina i minerala.

Ukoliko volite već gotovu stvar, imamo u ponudi i ovsene kaše sa kozjim mlekom u koje takođe možete dodati mericu surutke. Voćne su i čokoladne – deca ih posebno obožavaju.

2. Zdravi smuti

Volite da pravite zdrave smutije za doručak umesto “konkretnog” doručka? Ubacite u svoj uobičajeni recept i mericu kozje surutke – neće promeniti ukus vašeg omiljenog smutija, a koristiće vašem telu, pogotovo ako trenirate i žečite da skinete višak kilograma.

Ovo je recept koji mi lično volimo i često pripremamo kada prođe period slava i prejedanja:

  • 2 zrele banane
  • 2dl malomasnog mleka ili jogurta (može kozjeg)
  • jedna merica kozje surutke
  • 100g borovnica
  • 100g malina
  • 100g kupina
  • nekoliko jagoda
  • 4-5 kockica leda

Sve to izblendajte i gotovo! Ovaj smuti ne samo da je zasitan već će i pospešiti vaše varenje.

3. Uz omlet

Ovo je sjajna opcija! Sve što treba da uradite je da nakon što ispečete svoj omlet ili kajganu, uzmete dozu surutke i lagano “pospete” odozgo – kao sneg.

Surutka će se lepo istopiti i dati vašem omletu jedan mali mlečni šmek.

4. Kao dodatak drugom mlečnom proizvodu

Ko kaže da ne smete jesti zajedno kozji sir i surutku? Pa to je omiljena kombinacija našeg Branka Jankovića!

Kada pravite obilniji doručak ili mezu i znate da ćete seckati ili grilati naš kozji sir, pripremite i surutku! Kada sve bude spremno pospite surutku na sir i tako je konzumirajte ili prosto uvaljajte u nju komadiće sira.

Ukus će biti samo još bolji i pojačan – ako nam ne verujete pitajte Viktora Savića i Aleksandra Radojičića kojima smo surutku servirali na ovaj način kada su nam dolazili u posetu.

Čitaj o poseti ovde.

5. Kao osvežavajući napitak

Kada dođu letnji meseci, vrućina i omora, kozja surutka se najbolje pije u rashlađenom napitku npr. limunadi!

Ne samo da će vas osvežiti već ćete uneti i optimalnu količinu vitamina i minerala koji ojačavaju vaš imunitet i štite vas od prehlada.

Ukoliko želite da poručite svoje pakovanje, najlakše to možete učiniti online u našoj web prodavnici, a ukoliko želite da usput degustirate i naše sireve i ostale proizvode preporučujemo da posetite naše radnje u Beogradu:

  • Bulevar kralja Aleksandra 242
  • Bežanijska 4 (Zemun)

Nadamo se da su vam se dopale ove ideje, imate li vi nešto da dodate?

Podeli: