Naša priča

Priča o Koza Nostri nije nimalo obična priča o poslu i počinje mnogo prije nego što je nastala naša mala farma.

Moje ime je Branko.

Vjerovatno me poznajete kao glumca koji se pojavljivao u raznim pozorišnim predstavama, serijama i filmovima.

A Koza Nostra?

To je moj proizvod, moja vizija i želja, nastala sa mnogo ljubavi i truda. Zato želim lično da vam ispričam tu priču…

branko Janković

Prije više od 10 godina, sasvim slučajno, započeo sam svoju glumačku karijeru. Sve se desilo pomalo neočekivano. Znam samo da sam bio potpuno zaljubljen u glumu i da sam iskoristio svaku priliku koja mi se pružila.

Nakon nekoliko godina aktivnog glumačkog rada, putovanja i susreta sa brojnim ljudima, poželio sam da se vratim u svoje rodno mesto.

Želja mi je bila da Gunjace, selo nedaleko od Valjeva, na planini Rožanj, vratim u život. Da svu ljepotu seoskog zdravog života barem malo prenesem ljudima koji nemaju priliku da to osete.

Sela

Kupio sam 30 koza.

Baš te godine, po kineskom kalendaru, bila je i godina koza. Ne znam da li je to bio neki znak.

Moja porodica je tada bila u Beogradu, a ja sam živeo na relaciji Beograd-Gunjaci. Sa nadmorske visine od skoro 1000m posmatrao sam dobar dio Srbije i Republike Srpske. To su nestvarno lepi prizori.

Uživali smo u prirodi, ali smo i puno radili. Trebalo je uložiti mnogo vremena u naše koze ako smo želeli postići dobre rezultate.

koze Koza Nostra

Postoje podaci da na planini Rožanj ima skoro 200 različitih biljnih vrsta, a mi smo naše koze hranili upravo senom koje smo sakupljali i donosili sa planine.

Naše koze su jele samo najbolje - divlju nanu, kantarion, hajdučku travu, majčinu dušicu, koštan i razne druge trave, a svi znamo da je to preduslov dobrog proizvoda od kozjeg mleka.

koze sela

Onda je polako
počela proizvodnja.

Prvo testna i u malim količinama. Pravili smo sireve, kajmake, kefir, surutku i stalno širili paletu.

Odlučili smo se da kozju surutku liofilizujemo. To je značilo da smo izvlačili vodu iz nje i tako dobijali čisti prah. U tome nam je pomogao gospodin Živorad Cvetković. Proces je bio potpuno siguran, u proizvod se nisu dodavale hemikalije, a krajnji rezultat bio je surutka u prahu koja je zadržala sva svoja prvobitna svojstva.

Ujedno, takav oblik proizvoda nam je olakšao dostavljanje, pa zato danas Koza Nostra surutku možete naručiti bilo gde sa besplatnom dostavom. Ulaganje u mašine se isplatilo.

proizvodnja

Onda smo kupili još 20 koza, a Koza Nostra proizvodi su dobili svoje prve stalne kupce. Surutka je polako postala najtraženiji proizvod.