Side Area Image

Iz prirode do Vašeg doma.

Svaki naš proizvod je pazljivo osmišljen kako bi zadržao suštinu prirode i njene  dobrobiti približio Vama.

KONTAKT

+381644151460
koza-nostra-PREDNOSTI-02c

Kako nastaje kozja surutka?

Kozja surutka, pravi se od svežeg mleka, odnosno to je nuspredukt kozjeg sira. To je tečnost koja ostaje kada se sirna prašina veže u sir. Savremena tehnologija liofilizacijom omogućila je da se kozja surutka preoblikuje u prah. Samim tim se sačuvaju sva svojstva, a konzumacijom takve imate proizvod za široke namene u postizanju vrhunskih sportskih rezultata i očuvanju zdravlja na potpuno prirodan način.

Sta je Liofilizacija?

Liofilizacija je tehnika sušenja koja se koristi za mnogobrojne medikamente ekstrakte organa ili biljaka, serume, vakcine, antibiotike, vitamine. Oni mogu da se promene ako se suše klasičnim metodama. Liofilizacija se odvija u tri faze:
– potpuno smrzavanje, vrlo brzo i na vrlo niskoj temperaturi
sublimacija, koja se izaziva brzim stvaranjem visokog vakuma. U toku ove metode voda prelazi iz čvrstog stanja (led) u stanje pare, ne prelazeći kroz tečno stanje
dehidratacija, ova metoda ima zadatak, da laganom zagrevanju eliminiše poslednje tragove vode.
Tok liofilizacije zavisi od mnogobrojnih faktora posebno od prirode supstancije koje se tretira zatim od raspodele manje ili više voluminozne mase. Mora da se izvodi vrlo pažljivo, posebno u pogledu temperature zamrzavanja relativnog zagrevanja, evakuacije para i njihove kondenzacije. Liofilizovani proizvodi su amorfne mase, brižljivo zatvoreni ili zapečaćeni pod inertnim gasom ili u vakumu. Rok trajanja im je praktično neograničen. Vrlo su higroskopni, tako da je dovoljno u trenutku upotrebe dodati podesnu zapreminu vode da se vrate u stanje prvobitnih svežih proizvoda.

Prednost liofiliziranih namirnica su:

– velika trajnost
– održanje strukture i originalnog oblika
– dobra topivost proizvoda u prahu
– dobra rekonstrukcija kod ponovnog primanja vode (rehidratacija)
– neznatne promene boje, arome i ukusa
– minimalan gubitak vitamina
Postupak liofilizacije smatra se jednim od najboljih postupaka za sušenje i dugotrajno očuvanje osnovnih organoleptičkih svojstava mnogih namirnica.